2) De kracht van een goede redacteur: de werkrelatie

Waarom zou je een redacteur inschakelen als familieleden, vrienden of collega’s net zo goed met een verse en frisse blik je tekst kunnen redigeren?

Met die vraag eindigde het eerste blog over de kracht van een goede redacteur.

Het voordeel van een redacteur is dat je verder niets verplicht bent, zoals je dat bij familie en bekenden vaak wel hebt. Kun je met die verplichting goed uit de voeten? Prima! Ben je liever niet afhankelijk van de goedheid van de lieve mensen om je heen? Dan is het fijn om na gedane arbeid de redacteur wat euro’s te betalen en daarmee overal vanaf te zijn.

Andersom is de redacteur niets aan jou verplicht. Zij is primair met je tekst bezig en niet met jou, in welk opzicht dan ook. Een goede redacteur houdt uiteraard rekening met de auteur, niets menselijks is haar vreemd, maar in de aard van de zaak is er sprake van een zakelijke relatie.

Het derde punt is dat een goede redacteur, naast een fikse portie talent, kennis van zaken heeft: zij is gespecialiseerd in het redigeren van teksten, het is haar vak. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn vakkennis bestendigd door bij de Vakopleiding Boekenbranche een certificaat te halen. Ook zorg ik ervoor dat mijn naslagwerken de meest recente zijn en voel ik mij gezegend met een (zorgvuldig opgebouwd en onderhouden) netwerk van collega’s, waarvan inmiddels een deel is verzameld bij Het Grote Bureau.

Hoe ziet de professionaliteit van een redacteur eruit?

Heb je vragen? Je vindt mijn mailadres op de site, bij contact.

Over Susan Hol

Het Grote Bureau is een initiatief van Susan Hol, redacteur, schrijver, filosoof en beeldenmaker.
Dit bericht is geplaatst in De KRACHT van een GOEDE REDACTEUR. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.