Fase 2

Er is altijd weer die irrationele angst [bij uitgevers] van de zelfstandig professional die onder de tram komt, waardoor het volledige project zou mislukken. Nu heb ik nog nooit meegemaakt dat een zelfstandig professional onder een tram kwam. Bovendien werken zelfstandig professionals vanonder die tram gewoon keihard door aan je project!

Een vurig pleidooi van een betrokken medewerker bij een grote uitgeverij. Een van de mensen die de zelfstandig professional van dichtbij kent en weet dat zij van een bijzonder kaliber zijn. De andere opdrachtgevers die ik benaderd heb waren het daarover ook allemaal eens.

Het idee van Het Grote Bureau is om het ‘grote-bureau-denken’ van uitgeverijen (of andere opdrachtgevers) te tackelen door te laten zien dat de zelfstandig professional geen solist pur sang is. Integendeel, menig zelfstandig professional beschikt over een fiks netwerk waarop deze een beroep kan doen.

Hoe gaan we dat doen? Wat mij betreft beschouwen we de website van Het Grote Bureau als een verzamelplaats, een soort overdekte zonnige binnenplaats met een heleboel bureaus. Jouw eigen bureau op die binnenplaats is in deze digitale wereld dan de link naar je site of linked-in profiel. Je behoudt volledige zeggenschap over je eigen opdrachten, opdrachtgevers, netwerk, financiën, administratie, je blijft kortom werken zoals je altijd al doet.

Het verschil is dat je collega’s bij Het Grote Bureau snel kunt vinden als je iemand nodig hebt en eventueel kunnen we gezamenlijk een uitgave verzorgen. Wat vinden jullie ervan? Heb je ideeën?

Opdrachtgevers buigen zich op mijn verzoek over de vraag waarom ‘hun’ uitgeverij de voorkeur geeft aan grote bureaus (belasting, kosten, werkinhoudelijk, gemak). Verder heb ik om links gevraagd naar de grote bureaus waarmee de uitgeverijen werken, om een beetje een idee te krijgen van het soort en de grootte.

De al binnengekomen reacties van collega’s én opdrachtgevers waren geweldig. Het enthousiasme is inspirerend!

Over Susan Hol

Het Grote Bureau is een initiatief van Susan Hol, redacteur, schrijver, filosoof en beeldenmaker.
Dit bericht is geplaatst in Het Grote Bureau: start en verloop. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.