Uitstel! Is afstel? Commercieel bureau 4

Voor wie de vorige ‘afleveringen’ (het lijkt wel een soap) niet gezien heeft: een middelgrote uitgeverij is van zins een groot commercieel bureau in te schakelen en denkt daar voordeel uit te halen. Deze uitgeverij voegt met dat commerciële bureau een extra laag toe, waardoor de (vaak al vele) jarenlange contacten van de zelfstandig professionals met de projectcoördinatoren bij de uitgeverij worden vervangen door een onbekende speler. Inmiddels lijkt het vooral op een ordinaire bezuinigingsmaatregel. (Zie voor meer info de vorige blogs bij de volgende links: 0, 1, 2, 3).

Afgelopen weekend ontvingen een paar redacteuren een mail van het grote commerciële bureau. Waar dat om ging komt straks. Eerst wat meteen al opvalt aan deze actie:

  1. de mail kwam niet van de uitgeverij die van zins is dit grote commerciële bureau in te schakelen;
  2. niet alle zelfstandig professionals die opdrachten aannemen van de uitgeverij ontvingen de mail;
  3. de mail kwam in het weekend.

Over het waarom van deze drie punten kunnen we alleen speculeren. Misschien komt er nog een antwoord op. Tot die tijd is het hier simpelweg genoteerd als opvallende zaken.

Dan het belangrijkste punt in die mail: de datum waarop de uitgeverij zal gaan werken met het commerciële bureau is uitgesteld. Ook daarbij kun je van alles bedenken, bijvoorbeeld dat de uitgeverij nog niet voldoet aan de eisen van het commerciële bureau of andersom, dat het commerciële bureau nog ergens tekortschiet. Of dat het lastig is om contracten (juridisch) op orde te krijgen. Of misschien zijn er toch te veel zelfstandig professionals die niet ‘meedoen’ met deze aardverschuiving en moet een nijpend tekort aan gespecialiseerde redacteuren opgelost worden. Of, tja, wat is nou precies de betekenis van die datumverschuiving? Het is in ieder geval uitstel! De eerste stap naar afstel?…

Over Susan Hol

Het Grote Bureau is een initiatief van Susan Hol, redacteur, schrijver, filosoof en beeldenmaker.
Dit bericht is geplaatst in Commercieel bureau versus ZZPProf.. Bookmark de permalink.