Mag je liegen? Commercieel bureau 1

Dat is nou toch interessant. Blijkbaar is liegen ook geoorloofd om mensen over de streep te trekken. Of zou dat een hele normale manier van doen zijn bij commerciële bureaus die zich tussen de uitgever en de zelfstandige professional wurmen? Ik heb daar geen ervaring mee, dus wie weet is zoiets wel heel normaal.

Het commerciële bureau beweert dat alle zelfstandige professionals die al vele jaren met grote inzet gewerkt hebben voor de middelgrote uitgeverij (zie ook Kwartaal 4-2018 Terug bij af) over zijn: ze willen allemaal, op twee na, in zee gaan met het commerciële bureau.

Nu heb ik van diverse kanten begrepen dat nog niet eens de helft definitief heeft toegezegd met het commerciële bureau in zee te gaan. En van één zelfstandig professional was het tijdens de bijeenkomst over dit onderwerp met de uitgever en het commerciële bureau al duidelijk dat hij er niets van moest hebben. In zeer heldere bewoordingen uitte hij zijn ongenoegen over de gang van zaken en zegde per onmiddellijke ingang zijn werkzaamheden voor de uitgeverij op.

Velen zeggen geen ja en geen nee tegen het commerciële bureau, zou het bureau dat zien als ‘overstappen’? Het rare is, zelfstandige professionals zijn bij niemand in dienst. Wij zijn zelfstandig ondernemers. En ja, wij ontwikkelen een behoorlijk grote loyaliteit naar de uitgevers die ons inhuren voor hun opdrachten, omdat het werk veel meer vraagt dan alleen een taalkundig onderlegde opdrachtnemer.

Elke uitgever heeft zo de eigen specifieke wijze van werken, het eigen wensenlijstje op het gebied van taalgebruik, benaderen van de doelgroep, omgang met auteurs, beeldmateriaal, en wat er allemaal nog meer komt kijken bij het samenstellen van een prachtboek voor de markt.

Dus waarom het commerciële bureau ons probeert ‘binnen te halen’? In feite is het een vreemde actie. Zij kunnen zelfstandige professionals klussen aanbieden, net als al onze andere opdrachtgevers. Aan ons is dan de keus of we die opdracht willen en/of kunnen doen en zo ja onder welke voorwaarden.

Over Susan Hol

Het Grote Bureau is een initiatief van Susan Hol, redacteur, schrijver, filosoof en beeldenmaker.
Dit bericht is geplaatst in Commercieel bureau versus ZZPProf.. Bookmark de permalink.